Güzelavrat Otu (Atropa belladonna) Adının Öyküsü ve Bitkilerle İlgili Önemli Bir Uyarı

Güzelavrat otu (Atropa belladonna) adı nereden gelmektedir?

Atropin içeren "Atropa belladonna" usaresi Orta Çağ Avrupa'sında kadınlar tarafından göz bebeklerini büyütüp daha güzel görünmek amacıyla kullanılmıştır. Bu nedenle bitkiye "güzelavrat otu" adı verilmiştir.

"Atropa" sözcüğü Yunanca "Atropos"tan gelmektedir. "Atropos", Eski Yunan'da ecel ve kader tanrıçasıdır ve ''geri adım atmaz, bildiğinden şaşmaz, bükülmez'' gibi sözcük anlamlarına sahiptir.

"Belladonna" sözcüğü ise İtalyancada "Güzel kadın" anlamına gelmektedir.


Bu kısa ama önemli bir yazı. Neden önemli? Lütfen aşağıdaki uyarıyı okuyunuz.








Önemli UYARI

Bitki zehirliyebilir. Zehirlenmeler, ilaç olarak kullanılan belladonna preparatlarının tıbbi dozun üzerinde alınması veya meyvelerin yanlışlıkla yenmesi sonucu görülür. Tıbbi dozun üzerinde alınma durumu, bitkinin yarar gösterdiği hallerde bitkiden faydalanmak için bilgisiz kişilerin verdiği / yaptığı tarifler sonucu olabilir. Genel Ağ'da (İnternet'te) yararlarından bahsedilir ancak bitkinin kullanım amacına hizmet eden dozun üstüne çıkıldığında zehirlenme görülür. Gerekli doz ayarlaması yapılmadığı, bitki ilaç olarak kullanılabilinecek hale getirilmediği sürece hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Bitkilerle ilgili bilgi alışverişinizi konunun uzmanı olmayan kişilerden kesinlikle yapmayınız.


"Doğal olduğu için zararsızdır" demek büyük bir yanılgıdır. İlaç konusu ciddi bir konudur ve doğrudan insan yaşamına etki etmektedir. İlaç, bitkisel ya da (bu deyime katılmasam da) kimyasal, eczacılığın konusudur özellikle tıbbi bitkilerle ilgili en derin eğitimi eczacılık fakülteleri vermektedir. Eğer bitkisel ürün almak istiyorsanız konuyla ilgili bilgi almak için eczacınıza danışınız. Bu uyarıyı dikkate alınız. İlerleyen süreçte bitkisel ürünlerle ilgili her konuda yazı yazıp karanlıkta bir nokta bırakmamaya çalışacağım.


Bu uyarı ileride yazacağım yazıların bir kısmının ön sözüdür. Bu uyarı içerisinde ele alınması gereken onlarca konu barındırmaktadır. Zamanı geldikçe her başlığa değineceğim.


Toplum sağlığını tehdit eden, eczacılık veya tıpla hiç ilgisi olmayan birtakım insanlara karşı toplumu uyarmak tüm uzman sağlık çalışanlarının görevidir ve sorumluluğudur.


Sağlıcakla kalınız.



Ecz. Fadıl Kaan KURAN

Yorumlar